Nagusitasun osoz bidea eraikitzen (0-5)

16:30 Ane Urkiri Ansola 0 Comments

Argazkia: Euskal Futbol Federakuntza
Euskal Selekzioak erraztasunez garaitu du Estonia. Ordu laurdenean markagailuak 0-3koa adierazten zuen, Eunate (bi gol) eta Nekaneren golei esker. Aintzane Encinasek markagailua borobildu du beste bi golekin (tanto bana zati bakoitzean). Emaitza aldetik ez ezik, berdegunean nagusi izan dira euskaldunak. Tarte batzuetan berdegunean bakarrik zebiltzala zirudien.

Gozatu ederra hartu dute euskal herritarrek Tallinen jokaturiko neurketan. Jokaldiak egin eta egin eta, noizean behin, atea zulatuz. Lehen minuturako berdez jantzitako jokalariak arerioaren zelaian batu dira Eunateren gola ospatzeko. Yulemak bizkarrez baloia jaso –atzelariak lekuz kanpo zeudelarik- eta nafarraren etorrera ikusirik ezker bandara pasatu du. Eunate arean sartu eta inolako oztoporik gabe atezaina gainditu du.

Aintzane eta Yulemaren aukerek Eunateren bigarren golari bidea eman diote. Donostiarrak eta arabarrak ate aurrean asmatu ez duten arren, nafarrak bere forma ona erakutsi du Iraiaren erdiraketa neurtua buruz sareratzean.

Minutu gutxiren buruan markagailuan nagusi izanik, lasaitasunarekin bat eginez jokaldi ederrak ikusteko parada izan dugu. Esaterako, toke bakar batean eraikitakoa, azkenean Sandraren erdiraketarekin amaitu dena. Konbinazio ederrak egiteaz gain, zuzen erasotzen ere trebeak direla erakutsi dute euskaldunek. Eta gainera, saria eskuratuz. Unzueren pase luzea Nekanek bikaintasunez jaitsi du berdegunera; arean sartu eta ezkerkada indartsu batekin Imbi Hoop menderatu du.

Zelai erdia ezin gainditurik zebiltzan estoniarrak. Maite Lizaso eta Vanesa Gimbert ‘jaun eta jabe’ izan dira. Marta Unzue eta Ane Bergarak ez dute lanik eduki, eta zer esanik ez Cris Cornejo atezainak; ukitu duen baloi bakarra iruindarrak atzera botatako pasea izan baita. Hala, hegaleko atzelariek erasoan trebatu dira. Iraia Iturregik inongo trabarik ipintzen ez ziotela ikusirik arearaino heldu da, ondorengo jaurtiketa –ezkerrez-, ordea, Hoop-ek harrapatu du. Zehaztasun falta nabaritu da baita Nekane eta Yulemaren jaurtiketetan.

Irudia: @EiTBKirolak
Gozamena islatzeko-edo, Iraia eta Aintzanek jokaldi ederra osatu dute. Loiutarraren beheko pasea, ordea, aurrelariek –nahita- pasatzen utzi dute, bigarren jokaldian zegoenak amaitu zezan. Halako batean atzelariak esnatu eta baloia urrundu dute. Aintzane goletik gertu ibili da defentsen artetik pasea jaso eta atezaina goitik gainditu nahi izan duenean. Gertu ibiltzetik, eta betiko grina erakustearen ondorioz, atzetik zetorren pase luzea harrapatzeko gai izan da kapitaina, bere abiaduraren poderioz defentsa atzean utziz. Eskuinkada prestatu eta, atezainak ukitu duen arren, inork ezin izan du gola ekidin.

Erritmoaren jaitsiera nabaritu da orduan. Dena den, ez dira hor amaitu euskaldunen jokaldi zein gol aukerak. Vanesa eta Nekanek bat-bikoa egin eta bergararrak aurrera egin ezin zuela ikusirik, ezker bandara ireki du jokoa. Bertan zegoen Sandra, erdiratzeko prest; baina inor ez da iritsi errematera. Sandra eta Eunatek behin eta berriz lekua aldatu dute, atzean zein aurrean jokatzeko bien trebezia nabarmenduz. Hala, Maitek irundarrarekin konektatu du –pixka bat erdi aldera etorri denean- eta honek bere hegaleko lagunari eman dio. Nafarraren erdiraketaren aldaratzea Vanesak jaso eta jaurtiketa neurtua egin du. Gutxigatik joan da kanpora.

Lehen zatia amaitzear zegoela, Ane Bergarak erasorako prestutasuna agertu du, estoniarrek arriskua egiteko zeukaten gaitasun eza ikusirik-edo. Euskaldunen maila ederrarekin jarraiki, Nekanek edozein erremate egiteko abilezia azaleratu du. Aintzaneren erdiraketa jaso, kontrolatu eta boleaz atezaina harritu nahi izan du. Baloia, ostera, ez da hiru zutoinen artera joan.

Lagunarteko guztietan legez, atsedenaldiaren ondoren aulkian zeudenak beraien minututxoak eduki dituzte. Hasiera batean Esti Aizpurua, Maialen Zelaia, Maria Diaz Cirauqui eta Nahikari Garcia zelairatu dira (azken honek selekzioa absolutuarekin debuta eginez); eta minutu batzuk geroago, Ainhoa Alvarez, Itxaso Uriarte eta Ane Otxoa (azken bi horiek ere beraien debuta zuten).

Aldaketen joan etorrian neurketaren erritmoa nabarmen jaitsi da. Euskaldunek ez dituzte hainbeste aukera garbi eduki eta, halako batean, estoniarrak erasoan gehiago aritu dira. Baina ezin izan dute Cris beldurtu. Aukera argiago bat eduki dute jada Ane Otxoa atepean zegoela, baina arabakarrak bikain erantzun du Kallasekin edukitako bat-batekoa. Jada 0-5ekoa adierazten zuen markagailuak, izan ere, minutu batzuk lehenago Iraia Iturregiren jokaldi pertsonala Aintzaneren jaurtiketa gurutzatuarekin bukatu da. Donostiarraren bigarren gola eta arratsaldeko bosgarrena. Bi kapitainen konexio bikaina ikuskatu dugu, Encinasen bi goletan pasea Iturregirena izan baita.

Beste hiru jokalari txuri-urdinek ere eduki dute gol bana egiteko abagunea. Zelaiak ederki driblatu du aurrean zuen atzelaria, baina atezaina adi ibili da jaurtiketa desbideratzeko. Era berean, driblatzeko maisutasuna Cirauquik ere erakutsi du. Arean barruan –zelaia amaitzear zegoela, zehazki- eta ausardia osoz, jaurtiketarako hutsunerik ez zeukala, efektu ederra eman dio baloiari eta langatik doi-doi kanpora joan da. Baina gehien saiatu dena Nahikari Garcia izan da. Aurrelari gazteak baloia oinetan duenean gordetzen duen kalitatea eta bizitasuna agerian utzi du. Bere kideek ere gura zuten urnietarraren gola. Edo hala eman dute aditzera pare bat jokaldik. Izan ere, Cirauquiri eman dio baloia Nahikarik eta honek ezkerrez jaurtitzeko aukera zuenean berriro urnietarrari eskaini dio. Intentzio guztiarekin eginiko jaurtitzea kanpoan amaitu da. Berdina, edo antzerakoa gertatuta da Aintzanek eginiko atzera pasearekin. Kapitaina hizpide dugularik, hat-tricka egiteko zorian egon dela ezin ahaztu. Atzelarien hutsegite larria Aintzaneren oinetan geratu eta bi bider pentsatu gabe ederki gurutzatu du. Zutoinak gertutik jarraitu dio jaurtitzeari.

Euskal Herritik milaka kilometroetara jokatzen zuten bigarren aldi honetan garaipen bat poltsikoratu dute euskaldunek. Lastima arerioak erakutsitako maila kaskarra. Hala ere, Euskal Selekzioak nagusitasun osoz bidea eraikitzen jarraitu nahi duela erakutsi du gaurkoan.